Alla har säkert en eller annan åsikt om Microsoft, oavsett om man är användare av Windows, Linux eller Mac. En stor sak har alltid handlat om kostnad för programvara som inte funkar som den ska (läs Windows) samt dyr programvara in general.
Sen slog nåt slint hos dem. Eller kanske inte slog slint, men de kanske fick en smäll av verkligheten.
Bill Gates har länge sagt att man ska inte underskatta kraften hos mjukvara och att mjukvaruutveckling driver framtiden (eller nåt likande flumflum). Framtiden ligger i de nya utvecklarna. I de som vill börja. De som har idéer och tankar kring mjukvara som gör sin egen vardag bättre. De som vill realisera sina tankar. Men som inte har råd.
En fullversion av t.ex. Microsoft Visual Studio 2005 Professional kostar ca 9000kr för en singel-licens. Microsoft Windows Server 2003 Standard kostar minst 3000kr. Microsoft SQL Server 2005 kostar även den en hel den pengar.
Så för en högskolestudent som vill dra igång med utveckling ordentligt och jobba mot en realistisk MS-servermiljö med en SQL-databas och .NET applikationer så är då investeringskostnaden minst 12000kr för att köra legalt. Eller så laddar man ner det gratis från valfri piratsida.
Det är ju dessa två alternativ som finns. Detta har Microsoft insett. Men de gjorde nåt oväntat.
De beslöt sig för att låta studenter ladda ner programvaran gratis.
Tydligen så insåg de att studenter inte har råd med de kostnader som kommer vid legal programvaruutveckling. Så nu finns Dreamspark.
Hur funkar det? Tja här i Sverige finns olika utbildningsinstutioner som har separata avtal, men för oss som har anknytning till Lunds Universitet så har vi ett Mecenatkort. Med Mecenatkortet kan du koppla din Windows Live-profil till vad som blir en form av e-student-legimitation för MS.
Självklart aktiverade jag mitt forfarande giltiga kort och inom loppet av ett par minuter så var Microsoft Visual Studio 2008 Professional på väg hem. Ikväll kommer fler program tas hem, brännas ut och sedan bara vara lagliga. Iaf ett år. Sen måste man ev (beroende på programvaran) verifiera sig som student igen. Sen får man väl gå tillbaka till "det vanliga" ifall man vill.
No comments:
Post a Comment