Friday, February 15, 2008

Sommarbröllop?

Till sommaren har vi nu två inbjudningar till bröllop. Det ena äger rum i augusti och där står min bror (igen) som brudgum. Platsen för detta bröllop är Hotell Tylösand, platsen där min bror träffade sin blivande fru. Att han vid den tiden redan var gift är en helt annan historia. Inbjudna till bröllpet är föräldrar och syskon med respektive.

Det andra bröllopet, som äger rum i början på juni, står min gamle kursare Björn och hans fästmö Karoline för. Även de ska gifta sig på platsen de träffades, vilket råkar vara en scoutgård utanför Rättvik. Bjudna verkar vara släkt och vänner, något som alltid är trevligt, och vi är mycket glada för att vara inbjuda.

Igår beslöt vi oss för att kolla upp resor och dylikt till Rättviksbröllpet då vi snabbt insåg att (som vanligt vid resor) att bokar man tidigt får man det så billigt som möjligt. Vi drog även slutsatsen att det skulle krävas två övernattningar pga avståndet till Rättvik. Tåg skulle ta ca 8.5 timmar och buss ytterligare 4.

Helt plötsligt noterade vi att SJ har åter igen gjort om sitt biljettsystem. Just Nu-biljetter finns ej längre. Resnotan hamnade helt plötsligt på över 4000kr (då är två nätters boende på hotell/vandrarhem + transport till och från scoutgården ej inräknad). Räknar vi inte allt för högt hamnar vi inklusive allt runt 6000kr. Vilket är i stort sett hela vår semesterbudget. Hittar vi ingen billigare transportlösning blir det dessvärre nog ett nej till detta bröllopet.

Självklart dyker tankar och funderingar upp kring dessa val av platser för bröllop upp, speciellt
när det kan bli "stora" bröllop. Björn och Karo är från Ekeby resp. Kalmar, ändå väljer man att ha bröllopet 65 mil bort, troligtvis för att platsen är speciell för dem (likaså gäller för min bror). Min tanke är då, varför inte välja en ny plats och göra den till en speciellt plats, nån som har lite närmre ankytning till sitt hem och kanske till sina gästers geografiska placering.

Varför börjar man tänka på detta nu då? Tja, som bekant är ju jag och Victoria förlovade sedan snart 1.5 år och vi hade tankar på ett bröllop nu till hösten, en tanke som vi flyttat på av praktiska och logistiska skäl. Detta ingenjörstänk som pekar på praktiska och smidigt genomförbara bra lösningar genomsyrar fan allt.

Vi var på bröllop för snart två år sen i Luleå där bruden var från Luleå, brudgummen från Stockholm och paret i sig bor i Stockholm. Varför har man då bröllpet i Luleå? Jo här var det en kombination av praktikaliteter och platsankytning. Majoriteten av gästerna (dock liten majoritet) kom i från Luleå, då behöves bara hälften av gästerna göra en resa. Sen finns det en jättefin kyrka utanför Luleå som de hade valt att gifta sig i. Man hade även kontakter som möjliggjorde busstransport och festlokal i Luleå, saker som är lite svårare att fixa i Stockholm. Bröllopet hade totalt ca 65 gäster (inkl brudparet).

Här in kommer vårt funderande. Hur skulle vi ha vårt? Var skulle det vara? Hur många gäster skulle vi bjuda? Iom att vi båda är inflyttade skåningar så har vi då släkt och vänner i Skåne samt våra hemorter, Luleå och Norrköping. Minst två av dessa grupper skall förflyttas till en plats för ett bröllop. Vi gjorde en snabb genomräkning på "måste-gäster", dvs individer vi verkligen ville bjuda. En snabb genomräkning av "the bare minimum" inkl. oss själva hamnade på 73 personer, varav vi inte räknat med ett par respektiv så lägg till 5-10 personer.

Så, minst 80 pers? Hmm, vi får se. Just nu lutar det mot att göra en kombination av brors bröllop och Björns och Karos. Ett litet bröllop för de "närmast sörjande" och en separat fest för alla våra vänner. Just nu verkar detta vara det mest praktiska alternativet iaf. Hur det blir till slut får vi se.

4 comments:

LillEva said...

Hur det än blir så väntar jag mig ett inbjudningskort i brevlådan när den dagen närmar sig ;)

Lucy Honeychurch said...

Sommarbröllop utomhus är alltid bra (så länge det inte regnar). Ni har ju kontakter så att ni kan få tillgång till Norrvikens trädgårdar till exempel! Förresten, kan du inte hjälpa mig att proppa er Norrviken-kontakt full med bröllopsplaner? Jag har misslyckats. ;)

Martin said...

@lilleva: Självklart står du och Jonas på vår lista av de 80+ :)

@LHC: Spjärnar Birger emot? ;D

Victoria said...

@lilleva: Självklart gumman :-*

@lucy honeychurch: Första steget att hjälpa dig är ju redan tagen. Parmiddag ;)