Thursday, August 2, 2007

Att jobba runt tiden.

"Since the beginning of time man has yearned to destroy the sun."
- Mr. Burns

Kanske inte riktigt lika storslagna tankegångar som Mr. Burns denna dag, men en sak som människan länge velat stanna, dra tillbaka, böja, ställa fram etc. är TIDEN. Denna lathetens fiende mot deadlines bistra verklighet. Detta stressframkallande, ostoppbara påhitt. Tid.

Än så länge har jag (eller å andra sidan ingen annan heller) inte funnit ett totalt sätt att komma runt det här med tid och dess egenheter men självklart har man haft tankegångar om hur man kan göra det bästa av situationen.

Gårdagens inlägg handlade om Framförhållning och vikten av att kunna planera saker i framtiden, för att bl.a. spara pengar och minska stress. Dagen innan dess handlade det om nanouppgifter som tog upp kontinuitet i placering och hantering av sker som busskort och nycklar. Ännu en tids- och stressbesparande åtgärd.

Idag är det lite grundläggande dagsplanering som är på tapeten.
Hur man lägger upp sitt dagsarbete på det stora hela påverkar mer än man tror de små uppgifterna man planerat att göra inom sina dedicerade tidsblock. Att planera in saker som lunch och dyl på rätt tidpunkter kan spara tid i sig samtidigt som en omstrukturering av tidsstyrda rutiner kan få dagen att gå snabbare (även om det dessvärre är fysiskt omöjligt, nu).

En vanlig arbetsdag för mig och mina konsultande kollegor såg under första tiden ut som följande:
07.50 - 08.00: Ankomst till arbetsplats
08.00 - 08.15: Programuppstartande och dyl.
08.15 - 08.45: Frukost
08.45 - 09.00: Emailhantering
09.00 - 11.45: Arbete
11.45 - 12.15: Lunch
12.15 - 16.30: Arbete

Självklart stack möten in lite här och var under dagarna, men detta var det primära upplägget. Värt att notera är det rätt långa eftermiddagspasset. Långt och sist på dagen. Man jag ju inte direkt säga att inspiration och arbetsglädjen flödade runt sista timmen vilket ledde till dalande effektivitet. Även passet innan frukost var väldigt ineffektiv då det var kort och tröttheten satt i. Dock hände nåt nu under sommaren. En lättare flytt på tiderna ledde till lite andra rutiner som ledde till mer effektivt arbete, vilket nog bevisas med att jag faktiskt har tid att skriva detta just nu.

Schemat blev nu som följande:
07.50 - 08.00: Ankomst till arbetsplats
08.00 - 08.45: Programuppstartande och dyl. Emailhantering, påbörjande av arbete.
08.45 - 09.15: Frukost
09.15 - 12.30: Arbete
12.30 - 13.00: Lunch
13.00 - 16.30: Arbete

Vad har nu hänt? Jo, frukost har flyttats tillbaka 30 min och lunchen hela 45 minuter från originaltid. All uppstartningsverksamhet har förlagts till ett enda pass istället för två stycken separerade av frukost. Förmiddagspasset kan således påbörjas med ordentligt arbete och har dessutom utökats med 30 minuter. Eftermiddagspasset blir nu i realiteten nästan timmen kortare vilket gör att arbetsglöden hänger kvar hela dagen ut. Planerar man även att jobba över så fungerar en 30/30 (30 min innan, 30 min efter) utan problem.

Vad har denna skiftning konkret lett till förutom effektivisering av arbetet? Vi har skapat ett "kom igång med testning"-dokument under 2 veckors tid samtidigt som vi hamnat 3 dagar före i tidsplanen med övrigt arbete. Dokumentet har tillsammans med vår extratid gjort att de nya testarna på mindre än 2 dagar kommit in i det som normalt tar över veckan. Vi har även hunnit med förberedelser inför nästa fas av arbetet som vi redan innan start ligger över en dag före med.

Applicera någon liknande arbetsstrukturering själv om du möjlighet och testa ett par dagar. Det kanske ger resultat.

1 comment:

Mattias Johansson said...

jag kan inte fatta att jag faktiskt tyckte detta var väldigt intressant att läsa. Det blir att ta med sig frukost till jobbet på måndag för att prova modellen.