Tuesday, May 8, 2007

En tisdag som konsult.

Prerequirement: Consultant is awake, has showered and is dressed and transported to Ronneby.

Runt 8-hugget dras identifikationskortet upp mot dörrens kodlås, gubben blir grön och man kliver in. Efter två jobbiga trappor är man på våning 4. Våningen är lite halvmörk, antagligen för att Göran inte tänt lamporna. Alla vet ju att det är hans uppgift.
Låser upp datorn och kollar mail och interna forumen för att se vilka som är borta för dagen och vem som vill sälja en bil och haklappar. Kollar därefter om det kommit nån ny version av inhouse-emulatorn. Oftast verkar det som det kommit nåt till nån plattform. Johan dyker upp vid vår lilla "kontors-ö" och slår sig ner och 08.02 dyker Daniel upp som vanligt. Alla är trötta.

De som ska dra hem nya versioner gör det och börjar samtidigt dra igång alla program och dokument som behövs för att fortsätta arbetet under dagen. Jag drar hem en ny och en gammal version. Kollar i vårt defekthanteringssystem ifall det hänt något med "mina" defekter. Vi startar upp vår chatt för intern kommunikation och initierar den dagliga gemensamma "möteskonversationen". Efter ca kvarten kommer standardfrågan "Frukost?".
Svaret blir oftast "Ja!" eller "Snart, jag ska bara [nåt konsultigt]". Idag bliv det jag som svarade med "Snart..."-alternativet. Efter godtycklig tidsrymd tar man sin kaffekopp och beger sig två våningar upp till fikarummet. Idag plockar jag med mig några av de tomma Lokaburkar jag samlat på mig från dagarna innan. Äntligen frukost, men ack, matlådan glömdes kvar i väskan. Den får hämtas sen. Till frukost blir det två frallor med ost och skinka och en kopp kaffe samt en tekniktidning som lektyr. En frukt får följa med ner till våningen.

Frukosten brukar avklaras på ca kvarten beroende på folkmängd i lokalen. Runt 8.40 är vi nere på våning 4 och återupptar arbetet. IM-programmet går varmt och har runt 6-7 konversationer igång konstant med projektledare, gruppmedlemmar och kontaktpersoner från andra avdelningar. Mailen blinkar till ibland och noterar om ytterligare ett massutskick till utvecklarna som jag inte behöver läsa då jag konsultar som Test Engineer.

Ca 30 minuter senare lägger nätverket av och myriader av frusterade konsulter reser sig upp för att hämta kaffe. Jag, Daniel och Vicky spelar en runda biljard, något som vi annars brukar köra runt 15-hugget. Biljard är kul, men man är så förbannat ojämn i det. Snygga slag varvas med rena skitträffar. Jag hatar den helgula bollen.


Efter ca 20 minuter har halva nätverket återhämtat sig och man kan återgå till arbetet. iPoden är igång och jag inser åter igen att "Every Red Heart Shines Toward the Red Sun" med Red Sparowes är en brilliant skiva och funkar skitbra att arbeta till.
Det kommer ett mail från Creates Karlskronakontor om nåt evenemang den 1/6. En fredag. Det blir nej till det, man vill ju hem till Helsingborg. Klockan 11.40 kommer nästa standardiserade utrop i den gemensamma chatten: "Snart lunch!" och 5 minuter senare beger vi oss åter igen upp till våning 6 för att denna gång slåss om de 8 microvågsungnarna.

Efter ett par minuter pingar flertalet maskiner och maten är varm. Det blir en flaska vatten till maten och en frukt till efterrätt. Efter ätandet kilar Daniel ner till läskomaten på 3:an och köper Fanta. Han passar även på att hytta med näven åt automaten som har slut på Cola.

En halvtimme efter matstart är man på plats igen framför datorn. Hämtar en kopp kaffe. Försöker jaga tag i folk från diverse olika avdelningar som kanske har svar på mina frågor och efter dryga timmen blir jag hänvisad till en på interaktionsavdelningen som kan svara på mina frågor för ett testfall. Jag kilar med bestämda steg ned till våning tre men ack! Interaktionsdesignern var inte där intranetethade placerat honom. Bara att gå upp igen och fortsätta med nästa grej. Arbetet fortskrider...

Efter ett tag är det dags att lyssna på Red Sparowes igen och jag lägger i "Shuffle" på iPoden och försöker hitta dit. iPoden hävdar dock att jag ska lyssna på "Terrorize, Brutalize, Sodimize" med Vomitory istället. Drar igenom albumet men sen får iPoden ge sig och det blir på nytt instrumental musik om Maos konstiga idéer i kommunistkina.

Äntligen klar med en större del av delprojektet och jag och Vicky ger oss gemensamt i kast med den största delen av detta delprojekt. Ska bli intressant att se vad som sägs på projektets veckomöte imorgon. Tror vi ligger helt OK enligt tidsplan iaf.

Klockan börjar närma sig 16.15 och Daniel och Johan med flertalet andra runt omkring börjar förbereda sig för dagens hemgång och rapporterar snabbt in tiderna för dagen. Jag och Vicky sitter dock kvar och fortsätter arbeta på... Jörgen dyker upp och ställer frågor om ett gäng test vi genomförde för dryga månaden sen och vi svarar och assisterar så gott vi kan.

Plötsligt är klockan runt 17 och jag rapporterar in tiderna till alla de ställen som ska ha det. Som konsult rapporterar jag till tre olika ställen för detta uppdraget, alla med sina olika koder och varianter. Innan klockan slår 17.30 har jag äntligen loggat ut och lämnat lokalerna på Soft Center och beger sig mot bussen...
Ännu en arbetsdag i Ronneby till ända.

1 comment:

Mattias Johansson said...

Jag gillade särskilt biten där automatien fick slut på cola.